Alla har vi hemlängtan ibland, till platser som vi lämnat men som fortfarande bor i hjärtat. Detta hjälpte lite:
Jag odlade ingen gurka själv i år men fick en kasse direktlevererad från Västmanland av min mor. De fick ligga i saltlag i ett dygn sedan kokade jag en lag på ättika, socker, dillkronor och pepparrot - succe! Godare än köpe, mycket godare. Jag finner en märklig bi-smak i köpegurkor. Säkert något kemiskt för hållbarheten. Men så här välsaltat och i ättikslag så står de sig alldeles ypperligt ändå.
Kopplingen Västerås och gurkor? Västerås kallas för gurkstaden och de små gurkorna som är noppriga (och alltså inte långa och släta som slanggurka) kallas för västeråsgurka. Så här säger Wikipedia: "Västeråsgurka började odlas i Västerås efter en stadsbrand 1714 som gav plats för odlingarna."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar