Självhushållning

Välkommen att följa min resa mot målet - att leva av orden och jorden. Jag strävar mot självhushållning och självvalt arbete. Jag strävar mot frihet och ansvar, mot medvetenhet och samklang. Måtte var och en finna sitt eget nirvana, eldorado eller utopi. Måtte vi aldrig sluta drömma.

lördag 26 oktober 2013

Genomtänkta äpplen

Det finns människor som planerar. Eller det fanns i alla fall. På gården som jag bor på är fem äppelträd planterade. De avlöser varandra, mognar olika. Vilket gör att det inte blir sådan stress under äppelsäsongen med att hinna ta rätt på allt. Nu har jag plockat av det sista trädet. Tyvärr finns inga vinteräpplen. Och inget päronträd. Men allt kan man ju inte få. Sedvanliga äppeltorkar har hängt i fönstren och förgyllt utsikten och i år har jag även provat på att musta. Efter en härlig familjedag med äppelarbete hade vi ca 50 liter ren must att njuta av. Nästa år avancerar vi nog och gör cider av musten. Kvar av årets äpplen finns nu endast en kartong på altanen, där de ligger inlindade i tidningspapper för att förlänga hållbarheten något.

Sköljda hyfsat fina äpplen:


Den fina äppelpressen kläs med en silduk:


Äpplena hackas sönder i matberedare, med molli-jansson och med rivjärn. Till nästa år kanske en äppel-rivare köps in: 


Moset fylls i pressen och sakta börjar den ädla drycken sippra ut:


Fyll på flaskor och in i ugnen i 75 grader för konservering eller häll i plastflackor och frys in, eller drick upp direkt. Hållbarheten är endast några dagar om man inte konserverar eller fryser in.


Och naturligtvis ska inte det urpressade äppelmoset gå till spillo utan ätas upp av gårdens hästar, får, getter och grisar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar