Självhushållning

Välkommen att följa min resa mot målet - att leva av orden och jorden. Jag strävar mot självhushållning och självvalt arbete. Jag strävar mot frihet och ansvar, mot medvetenhet och samklang. Måtte var och en finna sitt eget nirvana, eldorado eller utopi. Måtte vi aldrig sluta drömma.

fredag 7 juni 2013

Time to rhubarb

Rabarb x 3

Saft, sylt och marmelad i dessa ljuva rabarbertider.


Saft: ca  liter

1 kg rabarber (Behöver inte skalas. Skiva i cm-stora bitar)
5 dl vatten
5 dl socker
1 krm natriumbensoat (om man vill att saften ska kunna förvaras lite längre)

Koka rabarber och saft till mos under lock. Sila av i silduk. Mät upp saften och blanda med socker, 5 dl socker gäller för 1 liter saft. Värm upp på plattan och rör tills sockret löst sig. Rör ut natriumbensoat i  lite av saften, häll sedan i det i kastrullen. Tappa på rena flaskor.

Marmelad: 3-4 burkar (de står till höger i bild)

500 g rabarber
1 citron (saften)
500 syltsocker
1/2 tsk kardemumma.

Blanda allt och koka i ca 5 minuter under omrörning till fin konsistens. Häll upp på rena flaskor. (För längre hållbarhet blanda i natriumbensoat enligt påsens föreskrifter)

Sylt: (tänk dig pannkakor med denna sylt), ca fyra burkar (står till vänster i bild)

800 g rabarber
1 dl vatten
5 dl syltsocker
1 tsk kanel.

Blanda allt och koka ihop några minuter till fin konsistens, skumma av och häll på rena flaskor. (För längre hållbarhet blanda i natriumbensoat enligt påsens föreskrifter)


 Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar