Rabarb x 3
Saft, sylt och marmelad i dessa ljuva rabarbertider.
Saft: ca liter
1 kg rabarber (Behöver inte skalas. Skiva i cm-stora bitar)
5 dl vatten
5 dl socker
1 krm natriumbensoat (om man vill att saften ska kunna förvaras lite längre)
Koka rabarber och saft till mos under lock. Sila av i silduk. Mät upp saften och blanda med socker, 5 dl socker gäller för 1 liter saft. Värm upp på plattan och rör tills sockret löst sig. Rör ut natriumbensoat i lite av saften, häll sedan i det i kastrullen. Tappa på rena flaskor.
Marmelad: 3-4 burkar (de står till höger i bild)
500 g rabarber
1 citron (saften)
500 syltsocker
1/2 tsk kardemumma.
Blanda allt och koka i ca 5 minuter under omrörning till fin konsistens. Häll upp på rena flaskor. (För längre hållbarhet blanda i natriumbensoat enligt påsens föreskrifter)
Sylt: (tänk dig pannkakor med denna sylt), ca fyra burkar (står till vänster i bild)
800 g rabarber
1 dl vatten
5 dl syltsocker
1 tsk kanel.
Blanda allt och koka ihop några minuter till fin konsistens, skumma av och häll på rena flaskor. (För längre hållbarhet blanda i natriumbensoat enligt påsens föreskrifter)
Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar