
Bageriet igen. Min andra självvalda praktikdag. På menyn stod förutom knäcke, vörtbröd och dagdrömmar något så exotiskt som det österrikiska julbrödet christstollen. Jag tränade uttalet hela dagen och får till det rätt bra nu. Inledningen på ordet har det tyska bräkandet som mynnar ut i det mer enkla ist, alltså st som uttalas just st. Men sen följer snabbt ett annat st som uttalas med sje-ljud typ sch som i hysch. Jag vill hellre kalla brödet Den stolliga jesus eller Halleluja men det går nog inte Konstantin med på.
Christstollen är ett sötematbröd. Allt finns med. Så att, som Konstantin sa, hemmafrun skulle kunna förbereda dagen innan så behövde hon inte laga mat på söndagen. Inte vet jag om jag vill äta det som måltid. Jag har inte smakat än men tänkte avnjuta ett ikväll. Frukt, nötter och massa kryddor, smör och socker och mandelmassa.
Något som jag avnjöt till frukost idag var det vörtbröd som vi bakade igår - mycket saftigt och gott! Och så bakade vi Dagdrömmar på skrädmjöl - mums!
Idag bakas det Knäcke och kex i bakarstugan. Ja, jag vet att det borde heta bagarstugan eller bakstugan men Konstantin envisas med att behålla stavfelet och det passar ju bra med hans tyska brytning. Jag för min del måste stanna hemma och ta itu med lite andra göromål, man kan ju inte bara gå runt och har roligt i livet. Eller kan man det?
Jag ska iaf ta igen lite förlorad internet-tid och sedan måla två fönsterfoder, ett dörrfoder och en hylla, planera eko-kaféet nästa helg och börja jobba på två tänkvärt-avsnitt.
I mitt förra blogginlägg skrev jag att det kändes lite häftigt att man kunde köpa det bröd i butiken som jag hade varit med och bakat. Ännu lite häftigare var det att just det rågbrödet vi bakade i onsdags vann guld i mat-SM i Sthlm i slutet på förra veckan - wow liksom!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar