
Förra veckans skogstema avslutade med en rundvandring med en skogsexpert. Vi tittade på olika målträd, skador på träd, konkurrens mellan träd, vattensjuk mark, pratade timmervärde, evighetsskog - Naturnära skogsbruk helt enkelt.
Idag har vi gjort annat. Veckan inleddes med en sammanfattning av allt skogsprat och sedan har vi lärt oss mjölksyrning av grönsaker. Fyra olika mjölksyrningskrus står nu och jäser till på Kretsloppshuset. Min grupps variant innehåller vitkål, kummin och enbär, och havssalt förstås. Mjölksyrade grönsaker är tydligen otroligt bra för tarmfloran, de hjälper till att spjälka upp näringsämnena i maten man äter så börja varje måltid med en matsked mjölksyrat. Varför lär vi oss detta just nu då? Jo, ungefär så här års så går hållbarhetstiden ut för grönsaker och rotfrukter förvarade i matkällare. Alltså dags att se till så att inget förfars :)
Här är Katie och Johan i full färd med att packa ihop vitkålen innan tyngderna (som ser till att allt hålls under vattenytan för att inte syre ska komma åt) läggs på. En verkligt finurlig mjölksyrekruka är det här med vattenlås och allt. Ska försöka hitta en egen.

Vi har dessutom sågat och borrat det virke som ska bli en arbetsställning när vi nästa vecka ska börja att plocka ner det timmerhus som kursen köpt och som ska sättas upp i den by som är vår byggarbetsplats uppe i skogen. En by som siktar på att skapa boende till kursdeltagarna, två hus och ett virkesförråd stod på bygget när vi kom. Det är meningen att vi ska färdigställa byggnaderna och resa timmerhuset innan nästa kurs tar vid.
Här är det mycket glada snickarna som fick inviga sina snickarbyxor, snickarpennor och tumstockar - obs, de ska ha tum också - inte bara cm!
Lou, Pål och Johan. Katie bakom kameran:

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar