Självhushållning

Välkommen att följa min resa mot målet - att leva av orden och jorden. Jag strävar mot självhushållning och självvalt arbete. Jag strävar mot frihet och ansvar, mot medvetenhet och samklang. Måtte var och en finna sitt eget nirvana, eldorado eller utopi. Måtte vi aldrig sluta drömma.

torsdag 6 januari 2011

Drottningsylt

Min godaste sylt - drottningsylt, är löjligt enkel att göra själv:

1,5 liter hallon
1,5 liter blåbär
1,5 liter socker

Låt det stå i skål och safta sig svalt över natten, inte röra runt. Vi vill behålla bären så hela som möjligt. Koka upp och låt småputtra i 20 minuter. Ta av från plattan och skumma. Vicka kastrullen fram och tillbaka och i sidled så lägger sig skummet i mitten och är lätt att fiska upp med en hålslev.

Sleva upp lite av sylten i en skål och lös upp 1 kryddmått natriumbensoat (finns naturligt i lingon och hjortron så i sådan sylt behövs det inte) . Denna natriumbensoat kommer från affären och räcker länge eftersom så lite ska tillsättas. När den har löst sig häller du tillbaka röran ner i stora syltgrytan. Natriumbensoat ska inte koka, då blir det beskt. Säkerligen klarar sig sylt utan natriumbensoat om man inte ska förvara det så länge. När man har koll på hur mycket drottningsylt man gör av med, låt oss säga en liten burk i veckan till gröten typ, kan man istället med jämna mellanrum koka några burkar och kan då utesluta konserveringsmedlet.

Häll upp på rena burkar, doppa dem i varmt vatten först så spricker de inte. Häll i så mycket som möjligt, ju mindre syre desto mindre risk för mögel. Och så på med locket på en gång. Voila!

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar